Volim raditi kolače ali ima nešto posebno zadovoljavajuće, barem meni, kada mijesim tijesto.
Original recept je iz Matejkine kuharice.
RECEPT:
Za tijesto:
350 g brašna
60 g šećera
prstohvat soli
1 paketić instant kvasca
50 g otopljenog maslaca
1 jaje
150 ml toplog mlijeka
Za nadjev:
1 jaje
50 g mljevenih badema
30 g omekšalog maslaca
30 g šećera
5 g kakaa
naribana korica 1/2 naranče
1/4 žličice mljevenog kardamoma
Za glazuru:
20 g bijele čokolade
naribana korica 1/2 naranče
U prikladnu posudu stavite toplo mlijeko pa u njega umiješajte instant kvasac i žličicu šećera.
Stavite na toplo mjesto na 10 minuta da se kvasac zapjeni.
U veću posudu prosijte brašno pomiješano sa soli.
Dodajte i šećer.
U sredini napravite udubinu pa u nju stavite jaje, otopljeni maslac i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
zdjelu u kojoj ste umijesili tijesto lagano pobrašnite pa u nju stavite tijesto.
prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen.
Za nadjev pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu.
Razvaljate te ga u pravokutnik dimenzija 30 x 30 cm.
Premažite ga pripremljenim nadjevom i zarolajte u roladu.
Prerežite roladu uzdužno nožem.
Ispletite roladu.
Stisnite krajeve pa je stavite u pripremljeni kalup.
Prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu još pola sata.
Ugrijte pećnicu na 190 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Dignuti kruh stavite u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 180 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 20-ak minuta ili dok ne dobije lijepu boju.Ohladite kruh u kalupu.
Na pari otopite bijelu čokoladu pa u nju umiješajte naribanu narančinu koricu.
Izvadite ohlađeni kruh iz kalupa pa ukrasite otopljenom bijelom čokoladom s narančom.
Nema komentara:
Objavi komentar